Què és un maker i com es pot dir en català?

© iStock_demaerreUn maker és una persona que es dedica a idear i fabricar objectes, especialment tecnològics o artesanals, amb el suport d’eines digitals. Tot i l’ús estès de la forma anglesa, en català proposem dir-ne faedor | faedora. Es tracta de la proposta que va rebre més vots en l’enquesta que vam plantejar via Twitter sobre l’alternativa catalana possible per al manlleu anglès (la podeu consultar en aquest enllaç).

La forma faedor / faedora és adequada lingüísticament i semànticament. És un terme normatiu recollit amb el sentit genèric de ‘Persona que fa alguna cosa’. Etimològicament és un derivat del verb arcaic faer o faser ‘fer’, amb l’adjunció del sufix –dor (del llatí –tor, –toris, que indica agent o professió relacionat amb el verb corresponent). És un cas, doncs, de revitalització d’un terme propi que passa a designar un neologisme.

En alguns contextos en què maker s’utilitza com a aposició de substantius com ara cultura, moviment o espai, es pot optar també per altres formes en català com ara fem-ho: cultura (del) fem-ho, moviment fem-ho, etc.

Podeu consultar la fitxa completa d’aquest terme al Cercaterm.

3 respostes a “Què és un maker i com es pot dir en català?

 1. Crec que una millor proposta seria “feador”.

  – Gelar – Gelador
  – Crear – Creador
  – Cercar – Cercador
  – Fer – Feador

  • L’etimologia mostra que el verb arcaic és faer o faser, i el derivat pertinent, doncs, és faedor (que concorda amb altres formes relacionades com ara faent o faedura). Podeu consultar més informació sobre l’etimologia del mot al Diccionari català-valencià-balear i al Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de Joan Coromines.

Deixa un comentari