Marató TV3: Les malalties neurodegeneratives

L’edició 2013 de La Marató de TV3, que tindrà lloc diumenge 15 de desembre, està dedicada a les malalties neurodegeneratives.

Es tracta d’un conjunt de patologies que tenen en comú l’afectació de les funcions cognitives de persones de qualsevol edat i que es caracteritzen per una alteració de l’estructura i la funció del sistema nerviós de curs lent, progressiu i irreversible, que s’agreuja amb el pas del temps. Les neurones es degraden progressivament o moren més de pressa del que és habitual. En són exemples la malaltia d’Alzheimer, la malaltia de Parkinson, la malaltia de Huntington, la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, l’esclerosi múltiple, l’esclerosi lateral amiotròfica, l’atàxia de Friedreich, la demència amb cossos de Lewy o l’atròfia muscular espinal.

No existeixen tractaments curatius, només teràpies per alentir l’aparició dels símptomes i per pal·liar les greus limitacions que produeixen en les persones que les pateixen. A més, són malalties que acaben afectant molt la vida social, sentimental i laboral dels pacients i dels seus familiars.

En els darrers anys s’ha avançat en recerca, s’han minimitzat els efectes secundaris dels tractaments i han aparegut medicaments que en controlen més bé els símptomes. Tot i així, encara queden moltes incògnites per desxifrar, ja que per combatre-les se n’ha de conèixer l’origen i trobar estratègies preventives.

Des del TERMCAT ens afegim a les iniciatives vinculades a la Marató i posem al vostre abast els següents recursos terminològics, que contenen termes del camp de les malalties neurodegeneratives: Diccionari de Neurociència, Diccionari de Psiquiatria, Diccionari de Serveis Socials i Diccionari d’educació. Us recordem també que al Cercaterm trobareu, amb el marcatge de procedència corresponent, tots aquests termes i d’altres relacionats amb les alteracions del funcionament neurològic: afàsia, agnòsia, amnèsia, atàxia, discinèsia, disfàgia, festinació, mioclònia, parkinsonisme

Una resposta a “Marató TV3: Les malalties neurodegeneratives

  1. Com a persona afectada de Parkinson i que va tenir el plaer de participar amb aquesta Marató, del dia 15 de Desembre del 2013 i en vista de que no i a, ni un sol comentari, jo puc fer el primer i es quasi obligat, per començar donar les gracies a totes les persones encarregades i participants amb fer possible tal esdeveniment, a continuació naturalment, agrair a tantes i tantes persones i entitats, que en aquesta ocasió, sa aconseguit una gran quantitat de milions de Euros, no vull fer cap discurs, bàsicament aixo es el que vull reflectir aqui, moltes gracies.

Deixa un comentari