#termedelasetmana: aqüífer

Avui s’escau el Dia Mundial de l’Aigua, i aquest any se’ns proposa de fer una atenció especial a les aigües subterrànies. Per això, us proposem com a #termedelasetmana el terme aqüífer.

Fa referència a la formació geològica en què s’emmagatzema i circula aigua subterrània tot aprofitant la porositat i la fissuració de la roca que l’acull. L’aigua dels aqüífers és un recurs clau per a l’agricultura i en el proveïment d’aigua potable, però és molt sensible a la contaminació i a la sobreexplotació. En zones costaneres, a més, es produeix el fenomen de la intrusió salina.

Pel que fa a la formació, aqüífer és un cultisme creat per l’adjunció del formant d’origen llatí aqüi-, que vol dir ‘aigua’ i és present en altres termes com ara aqüícola o aqüífug, i el formant també llatí -fer (del verb ferre ‘portar’), que aporta el significat de ‘que porta’, i que també trobem en termes com ara plumbífer o petrolífer. Convé fer atenció a l’ortografia del mot, que va amb dièresi sobre la u i accent sobre la i.

[Font: TERMCAT]

Deixa un comentari