#termedelasetmana: fórmula distributiva

© iStock / thesuperphAquesta setmana, marcada per les eleccions al Parlament Europeu, el #termedelasetmana és fórmula distributiva, que té com a sinònim fórmula proporcional.

Les fórmules distributives són les fórmules electorals que distribueixen els escons d’una circumscripció electoral entre les diverses candidatures en funció del percentatge de vots que han obtingut. La fórmula D’Hondt és un exemple de fórmula distributiva.

Les fórmules distributives pretenen assolir un alt grau de proporcionalitat en la distribució d’escons, és a dir, que hi hagi la màxima concordança possible entre el percentatge de vots a favor d’una formació política i el percentatge d’escons que obté a la cambra parlamentària. Malgrat tot, aquesta proporcionalitat no depèn únicament de la fórmula electoral, sinó que s’han de tenir en compte, també, els altres elements del sistema electoral, com el llindar legal o la magnitud de la circumscripció, que poden fomentar o distorsionar aquesta proporcionalitat.

El Consell Supervisor del TERMCAT ha ratificat la proposta que van acordar els especialistes en processos i sistemes electorals que van participar a la sessió de normalització de la terminologia electoral, i ha aprovat la denominació fórmula distributiva com a terme principal, i fórmula proporcional com a sinònim complementari per a fer referència a aquest concepte.

Podeu consultar el terme fórmula distributiva, i molts altres de l’àmbit electoral, a la Terminologia electoral bàsica, el nou diccionari en línia del TERMCAT.

Deixa un comentari