Els noms dels gràfics de visualització de dades, en una nova infografia interactiva del TERMCAT

El TERMCAT presenta una nova infografia interactiva que permet consultar els noms de diversos tipus de gràfics emprats per a la visualització de dades.

En l’era de la sobrecàrrega informativa i les dades massives, la visualització de dades és una disciplina que s’ocupa d’oferir les representacions visuals més eficaces per a ajudar a comprendre conjunts de dades i conceptes que facilitin la presa de decisions. En aquest objectiu, els gràfics hi tenen un paper central.

La infografia recull termes com ara gràfic de corona (en anglès, donut chart), gràfic d’intensitat de colors (en anglès, heatmap), gràfic de marques (una proposta catalana en lloc de bullet graph) i gràfic de dispersió (una proposta catalana en lloc de scatterplot).

Cada imatge ofereix un enllaç a l’entrada corresponent de la Terminologia de la visualització de dades, una obra disponible en línia des de l’any 2018 i que és el fruit de la col·laboració del TERMCAT amb l’aleshores Direcció General d’Atenció Ciutadana del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i l’empresa OneTandem. Els termes que conté aquest diccionari provenen, en bona part, del buidatge de la Guia de visualització de dades, una publicació que és un referent per a tots els professionals que treballen amb dades.

Amb aquesta iniciativa es vol contribuir a la difusió i la utilització de les formes catalanes més adequades dels termes relatius als tipus de gràfics.

Aquesta infografia s’afegeix al conjunt de materials i recursos gràfics i interactius que ofereix el TERMCAT des de la seva pàgina web. Actualment s’hi recullen més d’un centenar de pòsters, infografies i altres recursos dels diversos àmbits d’especialitat.

Leave a Reply