Què és un animal petroleado i com se n’ha de dir en català?

La forma adequada en català és animal petroliejat. L’adjectiu petroliejat -ada s’utilitza sovint al costat de noms d’animals, habitualment peixos o ocells, per a indicar que l’animal en qüestió ha quedat tacat de petroli a conseqüència d’un vessament de combustible al mar. El terme té ús en l’àmbit del medi ambient en contextos com ara rehabilitació d’exemplars petroliejats, recuperació de fauna petroliejada, etc.

El verb adequat en català ha de ser petroliejar, format a partir de petroli i, per tant, amb aquesta i intermèdia necessària, i no *petrolejar com s’usa de vegades. Altres derivats com petrolier o petrolieria, també amb i, estan formats a partir de la mateixa arrel. Aquest verb té el sentit general de ‘banyar amb petroli’, adequat semànticament en aquest cas. El verb castellà documentat corresponent és petrolear.

Deixa un comentari