#termedelasetmana: portador

© Manel Sala - La Cleda, Cia Sifó
© Manel Sala - La Cleda, Cia Sifó

Aquesta setmana, concretament del 18 al 20 de juliol, es duu a terme a la Bisbal d’Empordà la dinovena edició de la Fira de Circ al Carrer. Per afegir-nos-hi terminològicament, us proposem com a #termedelasetmana el terme portador portadora.

El portador és l’artista de circ que fa de base o d’impulsor d’un o de diversos àgils (l’àgil és l’artista que executa l’exercici en l’aire). Conjuntament, àgil i portador poden realitzar diverses figures d’equilibrisme acrobàtic (cap-cap, contramans, patxisca o polpiruet) o d’acrobàcies aèries (passatge de la mort).

La forma portador és la proposta normalitzada pel Consell Supervisor, és adequada semànticament, i ha estat creada a partir del verb portar i el sufix -dor/a, molt productiu en la creació de mots que indiquen ofici o ocupació (il·lustrador, presentador, etc.).

Entre els especialistes de l’àmbit té força difusió la forma portor, que correspon a la forma castellana. Si voleu veure els equivalents en altres llengües d’aquest terme, dels altres termes que hem esmentat i de molts altres termes de l’àrea, us convidem a consultar el Diccionari de circ, que forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia.

Deixa un comentari