Què és una maquila?

El terme maquila es refereix al sistema de producció que consisteix en el muntatge manual o unitari de peces en tallers industrials situats en països amb mà d’obra barata, destinades a productes que es comercialitzen en països més desenvolupats. En castellà es documenta àmpliament la forma maquila amb aquest sentit, especialment en l’espanyol d’Amèrica, d’on és originari.

A partir d’aquest significat, el mot maquila ha passat a utilitzar-se també per a referir-se més genèricament a l’empresa que s’encarrega d’una part del procés de fabricació d’un producte per a una altra marca comercial.

Aquestes accepcions de caire empresarial no tenen res a veure amb màquila, de l’àrab clàssic makīla ‘cosa mesurada’, que en català designa una mesura de capacitat per a oli, pròpia de Tortosa, que equival a la vuitena part d’1 cadaf, és a dir, 0,18 litres.

Deixa un comentari