Sessió de normalització de terminologia del twirling

El twirling és un esport que es practica amb acompanyament musical i que consisteix a executar exercicis propis de la dansa i de la gimnàstica fent figures amb un o més bastons. Aquest esport ha tingut una penetració important en el territori català en els darrers anys, i els clubs catalans s’han situat entre els millors d’Europa en diverses competicions.

Què és el twirling?

En la sessió de normalització que s’ha dut a terme el 12 de maig del 2014 al TERMCAT s’han estudiat una quarantena de termes, la majoria manlleus de l’anglès, per als quals no hi ha cap denominació fixada en català. L’objectiu ha estat buscar-los una alternativa catalana que tingui el màxim consens entre els especialistes.

Per exemple, s’hi han analitzat termes com ara aerial, contact material i roll, que fan referència als elements bàsics que componen un exercici de twirling; també, bannieres, basic strut i corps, que són modalitats de twirling, i fishtail, flip, fujimi i juggle, que són tipus d’elements.


A la reunió hi han assistit, juntament amb terminòlegs del TERMCAT, experts vinculats a la Federació Esportiva Catalana de Twirling:

Rubèn Pueyo Rodríguez, president
Sergi Catalán Yáñez, atleta i jutge
Judit Lleixà Solà, tècnica i jutge
Mireia Ruiz Rivas, tècnica i atleta

I també Ester Bonet Solé, del Servei Lingüístic de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

Sessió de normalització de twirling

Un cop finalitzat l’estudi terminològic complet dels termes i ratificats pel Consell Supervisor, el TERMCAT preveu publicar en línia el diccionari Terminologia del twirling, que contindrà una vuitantena de termes relacionats amb aquest esport.

Deixa un comentari