#termedelasetmana: aranès

aranesAmb motiu del Dia Europeu de les Llengües, que se celebra el 26 de setembre, el #termedelasetmana que us proposem és aranès.

Aranès és el nom que rep la llengua occitana a l’Aran. L’aranès és la llengua pròpia de l’Aran i un element fonamental de la seva identitat. El 1990 va esdevenir llengua oficial a la Vall i, d’ençà de l’aprovació de la Llei 35/2010, de l’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran, és llengua oficial a tot el territori de Catalunya, juntament amb el català i el castellà. La llei regula l’ús oficial de l’occità a Catalunya i es proposa protegir la llengua en tots els àmbits i sectors, i fomentar-ne el coneixement i la difusió.

L’occità és una llengua romànica occidental molt propera al català. Occità i català comparteixen història i trets lingüístics de tota mena, i s’han influït mútuament. L’aranès és una varietat del gascó, un dels grans dialectes de la llengua occitana.

La llengua occitana no té encara un estàndard comú, tot i que s’hi està treballant. Per exemple, l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia aranesa dera lengua occitana va publicar el desembre de l’any passat els textos provisionals Per escriure l’occitan i Gramatica basica der occitan aranés, dues propostes que volen contribuir als treballs d’estandardització.

La manca d’un estàndard comú i la fragmentació dialectal de la llengua es reflecteixen en la multitud de denominacions que té: occità, provençal, llengua d’oc, gascó, aranès… Al Diccionari de llengües del món podeu trobar més informació sobre l’occità. I sobre la resta de llengües europees, és clar.

I si encara voleu saber-ne més, us proporcionem alguns enllaços:

Pàgina de l’occità del web de la Generalitat de Catalunya en català: http://llengua.gencat.cat/ca/occita/

i en occità: http://llengua.gencat.cat/oc/occita/index.html

Pàgina de llengua i política lingüística del Conselh Generau d’Aran, en aranès: http://www.cultura.conselharan.org/content/view/217/119/lang,aranes/

Deixa un comentari