#termedelasetmana: serendipitat

© Pixabay_Felixioncool
© Pixabay_Felixioncool

És molt coneguda l’anècdota que explica que Fleming va descobrir la penicil·lina per un descuit: mentre investigava, va adonar-se que en un cultiu que havia quedat oblidat la colònia d’un fong havia crescut espontàniament. La seva sagacitat, intel·ligència i preparació científica van fer la resta, perquè a molts altres els podia haver passat per alt el fet.

El fenomen pel qual es descobreix una cosa quan de fet se n’estava cercant una altra es coneix amb el terme serendipitat, i com que avui publiquem una actualització del Tesaurus de termes de recerca, ens ha semblat que aquest era un bon candidat a #termedelasetmana.

A més, la forma serendipitat té un origen literari prou curiós. La va crear en anglès (serendipity) el polític, historiador i escriptor Horace Walpole, el qual es va inspirar en un conte d’origen persa en què uns prínceps de l’illa de Serendib (o Serendip), nom àrab de l’actual Sri Lanka, resolen els seus problemes per mitjà d’unes casualitats extraordinàries.

Us convidem a cercar aquests termes i molts més de relacionats amb la recerca en el Tesaurus que avui actualitzem, i a mantenir la capacitat d’observació ben atenta, a veure si també vosaltres feu algun dia alguna troballa extraordinària.

Deixa un comentari