#termedelasetmana: saltabardisses cintada

© Martí Franch
© Martí Franch

Ben aviat us podrem presentar com a novetat el diccionari en línia Noms de papallones, que recull les denominacions en català de totes les espècies de papallones diürnes que s’han documentat en el nostre territori. Perquè en pugueu fer un primer tast, us proposem com a #termedelasetmana un d’aquests noms: saltabardisses cintada.

Aquest és el nom català proposat per a l’espècie Pyronia bathseba. Com la resta d’espècies del gènere Pyronia, aquesta papallona sol trobar-se en zones embardissades, i per això es denomina com a saltabardisses (el segon element, bardisses, en plural, atès que en aquesta mena de formacions el segon element va en plural si no designa una entitat única i si és un nom comptable). L’adjectiu cintada s’explica per la taca allargada i clara del revers de l’ala posterior, com podeu veure a la il·lustració.

Parlant d’il·lustracions, el diccionari en línia Noms de papallones n’inclourà una bona mostra, cedides pel seu autor, Martí Franch, procedents del pòster editat recentment que estem convençuts que us agradarà tant com a nosaltres.

Deixa un comentari