#termedelasetmana: gòspel

CC-Gospellw
CC-Gospellw

El Mercat de Música Viva de Vic, diverses festes majors i concerts arreu del territori, programes de televisió… Són molts els esdeveniments que tenen lloc aquesta setmana que ens duen a destacar un àmbit d’especialitat per sobre dels altres: la música. Per això, el terme en què ens volem fixar és gòspel, manlleu adaptat del terme anglès gospel.

El gòspel és un estil musical d’origen religiós originat al començament del segle XX als Estats Units entre la població afroamericana, que es caracteritza per polifonies i síncopes. El mot anglès és una evolució de godspell, que es pot interpretar com a ‘bona història, bona notícia’ (de good spell, que lliga amb l’etimologia clàssica del mot evangeli) o com a ‘història, notícia de Déu’ (de God spell).

La història del gòspel, igual que la de la majoria d’estils musicals, és una història d’influències mútues, que va des dels orígens africans i de l’època de l’esclavitud fins als cors espirituals i els himnes evangèlics del ressorgiment protestant del segle XIX.

En català, l’adaptació proposada pel Consell Supervisor del TERMCAT (gòspel, amb accent), es justifica pel fet que és una forma que divergeix molt poc de la denominació originària i que s’identifica sense dificultats amb el concepte de referència. Formalment, a més, segueix l’analogia d’altres manlleus adaptats com ara ‘còctel’ o ‘òfset’.

Paral·lelament, també s’han estudiat i normalitzat altres termes referents als estils de música popular del segle XX, que podeu consultar recollits en aquest diccionari en línia i en una cronologia interactiva.

Deixa un comentari