Mode de transport o mitjà de transport? Són el mateix?

De vegades, per exemple quan el tren ens porta per qui sap quins paratges bellíssims, quan una frenada de l’autobús ens dificulta la lectura o quan ens acostem a l’enèsim peatge, ens podem plantejar si som usuaris d’un mode de transport o d’un mitjà de transport.

Doncs bé, d’alguna manera totes dues respostes són correctes, però això no vol dir que signifiquin exactament el mateix.

Així, mode de transport es refereix al medi en què es produeix un transport, de manera que podem parlar de mode ferroviari, mode viari, mode marítim, mode aeri etc.

En canvi, mitjà de transport apunta al sistema concret amb què s’efectua el transport a dintre d’aquell medi. Per exemple, el tren, el metro i el tramvia dintre el mode ferroviari; el cotxe i l’autobús dintre el mode viari; les barques, barcasses i vaixells dintre el mode marítim, i els avions, avionetes i helicòpters dintre el mode aeri.

És cert que saber-ho no ens farà més agradables ni més econòmics els desplaçaments, però, per contra, aquesta diferència terminològica sí que serveix, i molt, a l’hora de fer recomptes i planificacions que permetin millorar la mobilitat d’una població o una zona i fer-la màximament sostenible.

Deixa un comentari