#termedelasetmana: sistema de recuperació d’energia (o ERS)

CC Morio
CC Morio

El #termedelasetmana és sistema de recuperació d’energia (o ERS), una novetat tècnica important del 2014 en els monoplaces de Fórmula 1. Es tracta d’un sistema que permet recuperar com a energia elèctrica una part de l’energia mecànica i l’energia tèrmica generades durant la cursa: d’una banda, l’energia cinètica resultant de les frenades i, de l’altra, l’energia tèrmica dels gasos d’escapament no aprofitats pel turbocompressor. D’aquesta manera, el pilot pot recórrer a una potència extra per al motor, alhora que es minimitza el retard en la resposta del turbocompressor.

Els 160 CV de potència de l’ERS, sumats als 600 CV del motor i a l’aerodinàmica, expliquen en part com és que un cos terrestre de 180 cm d’amplada, 95 cm d’alçada i 690 kg de pes pot desplaçar-se rugint per sobre dels 300 km/h en el transcurs d’un gran premi. Per exemple, en el transcurs del gran premi que es disputarà al Circuit de Barcelona-Catalunya aquest cap de setmana.

Si voleu consultar tota la informació del terme sistema de recuperació d’energia, i de molts altres termes del mateix àmbit, us convidem a visitar en línia el Diccionari d’automobilisme, ampliat per a l’ocasió, i el tríptic Termes de la Fórmula 1.

Leave a Reply