És adequada la forma vespa assassina per a l’espècie Vespa velutina?

vespa_carnissera_asiatica_by-siga-cc-by-sa-3-0La manera més adequada i precisa d’anomenar en català l’espècie amb el nom científic Vespa velutina és vespa carnissera asiàtica. També se’n pot dir vespa terrera asiàtica o vespa xana asiàtica. Es tracta d’un insecte de la família dels vèspids originari del sud-est asiàtic, detectat al sud de França per primera vegada el 2004 i a Catalunya des del 2012. És una vespa especialitzada en la captura d’abelles, i es considera una amenaça greu per a l’apicultura i per al bon funcionament dels ecosistemes en general.

Aquestes denominacions en català diferencien l’espècie Vespa velutina de qualsevol altra espècie que també sigui originària d’Àsia, i alhora la relacionen amb la seva parent més propera a casa nostra, la Vespa crabro, que es coneix amb els noms comuns de vespa carnissera, vespa terrera, vespa xana o fosseró.

Les formes vespa depredadora o vespa assassina, que també tenen un cert ús, no es consideren tan adequades perquè d’espècies depredadores n’hi ha més d’una, i la qualificació de assassina es considera poc apropiada i massa connotada.

2 respostes a “És adequada la forma vespa assassina per a l’espècie Vespa velutina?

  1. Les vespes de mida gran (en francès frelon o en castellà avispón) totes venen d’Àsia, per mitjans naturals o portades involuntàriament per l’home. El terme vespa asiàtica s’ha popularitzat per denominar Vespa velutina var. nigrithorax, però en realitat és un nom poc afortunat ja que com dic totes les vespes grosses que tenim a Europa Vespa crabro i Vespa orientalis provenen d’Àsia. Obviament vespa assassina no li escau, però vespa carnissera assiàtica redunda amb l’origen asiàtic de les dues autòctones que també tenim per aquí. Donat aquest raonament us proposaria una nova denominació que fa referència a un caràcter propi de la vespa velutina i que no tenen les altres vespes: les potes de color groc i el nom proposat és: vespa camagroga. Obviant el seu origen i esmentant un caràcter propi. Deixo a la vsotra cura aquesta proposta.
    Cordialment
    Jaume Cambra
    Univ. barcelona

    • Moltes gràcies pel comentari. Tornarem a estudiar el cas i us tindrem al corrent de la decisió adoptada.

Deixa un comentari