#termedelasetmana: pentaquark

CC NASA
CC NASA

En aquest estiu ric en novetats científiques, ara us proposem pentaquark com a #termedelasetmana. A banda de les imatges de Plutó enviades per la missió New Horizons, aquests dies en el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN podria haver-se observat per primera vegada un pentaquark, una partícula predita pels físics ja fa algunes dècades. Representa un patró especial d’agrupació de quarks: quatre quarks i un antiquark amb càrrega de color total nul·la. Semblantment, l’any passat, a l’LHC es va detectar una partícula que podria correspondre a un tetraquark, això és, a una agrupació de dos quarks i dos antiquarks amb càrrega de color total nul·la.

El repte per als investigadors del CERN és esbrinar com estan lligats aquests quarks entre si per a poder determinar amb precisió la naturalesa de cadascuna d’aquestes partícules. I és que, en ambdós casos, experiments posteriors han matisat l’eufòria d’aquests descobriments, ja que podrien indicar que es tracta, respectivament, d’un barió i un mesó ordinaris.

Certament, en una societat que té en les noves tecnologies i les xarxes socials una porta ràpida d’accés a la cultura i la ciència, convé distingir entre l’impacte mediàtic i l’impacte científic real de la informació científica que rebem. En aquest sentit, els diccionaris terminològics esdevenen una eina molt útil per a acostar-se amb rigor als conceptes i a la manera precisa d’anomenar-los.

Així doncs, al TERMCAT hem incorporat aquests termes al Diccionari de física en línia, amb la voluntat d’oferir un recurs terminològic permanentment actualitzat. Hi trobareu, també, més terminologia de física de partícules i física quàntica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s