Com es diu spoiler en català?

La forma catalana corresponent és filtració. El terme anglès s’ha estès molt i des de fa uns anys sentim parlar de spoiler en diversos contextos, com podrien ser el cinema, el teatre, la literatura, entre d’altres, i sovint podem sentir la frase: “No em facis cap spoiler!”. Segur que alguna vegada us han explicat voluntàriament o involuntàriament alguna part important d’un llibre, d’una pel·lícula o d’un videojoc, o fins i tot us han revelat directament el final. També a través d’internet es poden filtrar amb facilitat aquests continguts que ens poden espatllar el final de la història.

En castellà, s’opta per una forma paral·lela a la catalana: filtración o revelación; en francès, en canvi, adopten tant la forma anglesa spoiler com la pròpia rabat-joie —aquesta última s’usa tant per definir la persona que filtra la informació, com la informació mateixa.

3 thoughts on “Com es diu spoiler en català?

 1. Crec que “filtració” no és equivalent a “spoiler” perquè no pertanyen al mateix registre. “Filtració” no ho diríem mai col.loquialment.
  Podem dir a un amic “no siguis spoiler” o “no em facis spoiler”, però no direm “no em facis una filtració”. Sí que podríem usar en canvi un mot col.loquial com “esgarriacries” i dir-li “no siguis esgarriacries”. Però tampoc hi veig cap problema a adaptar el mot anglès.

  M'agrada

  • Així és com es va deteriorant la llengua. “Spoiler”, una paraula estrangera, em sona bé però “filtració”, una paraula catalana, no. Jo sí que hi veig problema.

   Dir-ho col·loquialment o no és només qüestió de costum. Ens han acostumat a la paraula anglesa i la catalana no ens sona bé, però si ara tots diem la catalana, d’aquí uns anys a tothom li sonarà perfecte i a ningú li semblarà estrany.

   El teu comentari és fruit del condicionament, no és objectiu. I és contra això que s’ha de fer pedagogia. Si no hi ha paraula catalana fem servir l’anglesa i guanyem riquesa, si fem servir la paraula anglesa tot i tenir-ne una de catalana, deteriorem el català.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s