#termedelasetmana: cura pal·liativa

© Pixabay
© Pixabay

Aquesta setmana s’ha sabut que l’Organització Mundial de la Salut ha nomenat el doctor Xavier Gómez-Batiste màxim responsable de cures pal·liatives d’aquest organisme. Per això, el nostre #termedelasetmana és cura pal·liativa, que trobareu definit al Cercaterm com la “cura aplicada a una persona que pateix una malaltia que no té tractament curatiu amb la finalitat d’atenuar-ne els símptomes que comprometen molt la qualitat de vida i integrar els aspectes psicològics i espirituals”.

Com es pot comprovar fent una cerca de contextos d’ús, el terme se sol utilitzar en plural (cures pal·liatives). L’adjectiu pal·liatiu -iva forma part també d’altres termes relacionats, com ara atenció pal·liativa, necessitats pal·liatives, etc.: és una formació culta creada sobre el participi llatí de palliare ‘pal·liar’, un verb l’etimologia del qual és molt evocadora, perquè prové del llatí pallium ‘mantell’.

Per aprofundir en el coneixement d’aquest terme i dels termes relacionats, us recomanem la consulta de la Terminologia de la cronicitat, un recull en què va participar com a expert el Dr. Gómez-Batiste, i també del Diccionari de serveis socials. Les dues obres formen part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT.

Deixa un comentari