Què és la sororitat?

sororitat

El terme sororitat es refereix al lligam estret que s’estableix entre dones basat en la solidaritat, el compartiment d’experiències, interessos, preocupacions, etc., és a dir, a una fraternitat entre dones. Està format a partir del mot llatí sŏrŏr, ōris ‘germana’ i el sufix –itat amb el sentit de ‘qualitat de’. En les altres llengües es documenten formes paral·leles: sororidad en castellà, sororité en francès, sororità en italià i sisterhood en anglès (l’únic cas que no està format a partir del mot llatí).

Tot i que no es tracta d’un concepte nou, el terme s’ha recuperat en l’àmbit de l’antropologia i la sociologia especialment d’ideologia feminista. El terme, tal com es reivindica actualment, va ser definit per l’antropòloga Marcela Lagarde, que el va glossar a partir d’una dimensió ètica, política i pràctica del feminisme contemporani.

2 thoughts on “Què és la sororitat?

 1. Mireu-vos-ho millor, que en anglès també existeix el terme “sorority” i té una llarga història. Fins i tot sembla que fan distinció entre “sisterhood” (sentiment solidari entre dones) i “sorority” (associació femenina).

  M'agrada

  • Efectivament, el terme anglès ‘sorority’ té llarga tradició i es documenta en les fonts lexicogràfiques de referència en anglès amb el sentit de club o associació femenina, especialment d’estudiants universitàries i amb finalitats socials als Estats Units.
   Per a designar, en canvi, el concepte de ‘sororitat’ en català (“lligam estret o solidaritat entre dones basat en el compartiment d’experiències, interessos, preocupacions, etc.”) en anglès s’utilitza ‘sisterhood’. Així ho recullen diccionaris de referència com:
   – el Merriam-Webster: “the solidarity of women based on shared conditions, experiences, or concerns”
   – l’Oxford: “the feeling of kinship with and closeness to a group of women or all women”
   – el Collins: “the affection and loyalty that women feel for other women who they have something in common with”
   – el Macmillan: “a strong feeling of loyalty among a group of women”

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s